Системний підхід до вирішення проблем оптимізації обчислень засобами об’єктних систем сенсорних мереж - Шевчук, Богдан Михайлович (Інформаційні технології та комп’ютерна інженерія, 2013)
З урахуванням комплексу завдань, пов’язаних з обробленням і кодуванням даних моніторингу та формуванням компактних і захищених пакетів інформації засобами об’єктних систем сенсорних мереж запропонована реалізація оперативних обчислень в процесі стиску сигналів і відеосигналів з допустимими втратами інформації, стиску-захисту даних без втрат, оперативного визначення інформаційних станів об’єктів тривалого моніторингу. Запропоновані методи оперативного завадостійкого кодування даних та формування компактних кодово-сигнальних послідовностей пакетів інформації.