ГЕНЕРАТОР ТАКТОВИХ ІМПУЛЬСІВ НА БАЗІ ВИСОКОТЕМПЕРАТУРНОЇ НАДПРОВІДНОСТІ ТА ПЕРЕХОДІВ ДЖОЗЕФСОНА - Кичак, Василь; Гузь, Максим; Макогон, Віталій; Коломієць, Альона (Інформаційні технології та комп’ютерна інженерія, 2022)
Сучасний стан розвитку електронної техніки та стрімкий розвиток безпровідних систем передачі інформації вимагає пошуку нових технологій, які б задовольняли вимоги по збільшенню частоти передачі сигналу. У роботі розкрито ідею роботи генераторів тактових імпульсів як пристроїв цифрової обробки інформації, зокрема побудовано фізичну модель генератора тактових імпульсів на базі переходів Джозефсона. Найбільш переспективним та розповсюдженим у високотемпературних надпровідників матеріалом є зʼєднання YBa2CuO7-x, яке забезпечує можливість формування переходів Джозефсона. Наведено схему генератора тактових імпульсів та зроблено її опис. Зроблено опис лінеаризації функції відгуку напруги двоконтактного надпровідникового квантового інтерференційного сенсора (НКІС) з представленням розв’язку диференціального рівняння як функції залежності відгуку напруги від часу. На основі запропонованого розв’язку диференціального рівняння досліджено залежність зміни різниці фаз хвильових функцій від параметрів еквівалентної схеми ПД, результати досліджень подано у вигляді графіків.