Спосіб завдання багатовимірних функцій належності термів лінгвістичних змінних - Шушура, Олексій Миколайович; Тарасова, Ірина Олександрівна (Інформаційні технології та комп’ютерна інженерія, 2013)
У статті наведено спосіб побудови багатомірних функцій належності термів лінгвістичних змінних на основі методів нечіткої кластеризації. Проведено чисельне дослідження способу в задачі автоматизації процесу діагностування і введення медикаментів при лікуванні вагітних жінок із прееклампсією різного ступеня тяжкості. Застосування розробленого способу дозволяє підвищити ефективність нечіткого управління об’єктами, що погано формалізуються, зі складною структурою взаємозв’язків вхідних і вихідних змінних, знизивши вплив суб’єктивності експерта за рахунок автоматизації процесу побудови функцій належності термів лінгвістичних змінних з використанням кластерного аналізу.