СИНТЕЗ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ АЛОФОННИМИ БАЗАМИ ДАНИХ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ВЗАЄМОДІЇ ОПЕРАТОРА АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМ КЕРУВАННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ (АС КПР) З КОМПЛЕКСОМ ЗАСОБІВ АВТОМАТИЗАЦІЇ (КЗА) - Осієвський, Сергій; Несміян, Олексій (Інформаційні технології та комп’ютерна інженерія, 2022)
У статті розглянуті особливості реалізації сховищ даних і їх обмеження, а також описана послідовність представлення даних в абстрактній предметній області, які дозволяють запропонувати деякий альтернативний підхід до організації сховищ даних, орієнтований на використання контейнерів. Даний підхід поєднує в собі переваги реляційних баз даних з їх можливістю забезпечення консистентності даних в будь-який момент часу, а також особливості безструктурного зберігання даних, характерних в цілому для NoSQL систем. Також запропоновані шляхи вирішення задачі синтезу системи керування алофонними базами даних для організації взаємодії оператора АС КПР з КЗА. В основу організації покладено ряд правил, що дозволяють побудувати схему неструктурованих даних, організувати взаємодію бази даних NoSQL з існуючими реляційними рішеннями в основу якої покладено положення теорії категорій. Розроблені правила забезпечують можливість здійснення фізичного та логічного моделювання баз даних NoSQL. Також розроблено стандарти кардинальності для моделювання баз даних NoSQL та введено класифікацію з визначенням пріоритетів класів і настанов щодо моделювання NoSQL. Перевірку запропонованих рішень було здійснено шляхом моделювання та порівняння отриманих результатів з теоретичними положеннями. Розроблено SO-model та обгрунтувано її властивості. Особливістю SO-model являється те, що кожен об’єкт має свій глобальний унікальний ідентифікатор UunqID, що дозволяє зберігати об’єкти одного типу на різних комп’ютерах за рахунок чого підвищити масштабованість сховища даних. Отримані результати свідчать про значне вдосконалення схеми даних неструктурованих та слабоструктурованих баз даних. Запропоновану модель сховища даних за рахунок її властивості уніфікації структури, яка враховує динаміку даних і їх зв’язків, можна розвивати в різних напрямках, використовуючи NoSQL рішення.