ВИСОКОЛІНІЙНА СИСТЕМА АНАЛОГ-КОД-АНАЛОГ З ВАГОВОЮ НАДЛИШКОВІСТЮ НА БАЗІ ПЕРЕТВОРЮВАЧІВ СТРУМІВ - Азаров, Олексій; Фігас, Анна (Інформаційні технології та комп’ютерна інженерія, 2022)
В теперішній час аналого-цифрові- і цифроаналогові- перетворювачі широко застосовуються для операцій з сигналами і дозволяють проводити запис і зберігання сигналів, виведення сигналу в аналоговій формі, виконання операцій з сигналами, генерування сигналів довільної форми. В ряді застосувань аналого-цифрові- і цифроаналогові- перетворювачів для обробки сигналів потрібна висока роздільна здатність, низькі шуми та висока лінійність передатної характеристики перетворення аналог-цифра-аналог для забезпечення низьких нелінійних, частотних, фазових спотворень сигналів й високого відношення сигнал/шум. Розглянуто метод побудови високолінійної системи аналог-код-аналог з ваговою надлишковістю на базі перетворювачів струмів. Розглянуті особливості застосування надлишкових позиційних систем числення в аналого-цифровому та цифроаналоговому перетворенні. Вказана здатність надлишкових позиційних систем числення забезпечувати відсутність «розривів» у перетворювальній характеристиці, викликаних відхиленнями реальних ваг розрядів від їхніх розрахункових значень, а також здатність істотно коригувати вихідні похибки цифроаналогових перетворювачів, а саме лінійність перетворювальної характеристики. Вказана здатність надлишкових позиційних систем числення забезпечувати незважаючи на подовження розрядної сітки, істотне збільшення швидкодії. Наведена схема перетворювача аналог-код-аналог на основі надлишкових позиційних систем числення з буферним накопиченням відліків сигналів в пам’яті. Наведений розрахунок похибок відтвореного перетворювачем аналог-код-аналог сигналу. Обґрунтована актуальність і практична доцільність застосування надлишкових систем числення для отримання високої розрядності та швидкодії систем аналого-код-аналог при використанні неточних компонентів.