НЕРОЗДІЛЬНІ БЛОЧНІ 9-РОЗРЯДНІ ЗАВАДОСТІЙКІ КОДИ ДЛЯ ВИПРАВЛЕННЯ ОДНОРАЗОВОЇ ПОМИЛКИ - Тесленко, Олександр; Тарасенко, Георгій; Клятченко, Ярослав (Інформаційні технології та комп’ютерна інженерія, 2023)
З бурхливим розвитком цифрових телекомунікаційних технологій актуалізується використання нових методів для підвищення швидкості та надійності передачі даних. До таких методів можна віднести кодування даних, що засновано на штучному введенні надмірності і дозволяє стороні одержувача не тільки виявляти спотворення переданих даних, а й формувати правильні значення. Роздільні коди (наприклад, коди Хемінга) поступаються нероздільним корегуючим кодам у швидкості. Але підвищення швидкості передачі даних для нероздільних кодів вимагає використання складних, багатомісних алгоритмів для пошуку максимальних кодів. Це збільшує час визначення завадостійких кодів в порівнянні з роздільними кодами, але підвищує швидкість передавання даних в експлуатації при однакових можливостях завадостійкості. Пропонується технологія, яка заснована на використанні 9-розрядних нероздільних блочних кодів та кодеків/декодерів для них, враховуючи, що загальна теорія їх побудови на даний момент відсутня. Враховуючи особливості реалізації спеціалізованих пристроїв на інтегральній технології, найбільш сприятливим є використання технології ПЛІС. Для практичної реалізації універсальних кодеків/декодерів 9-розрядних нероздільних кодів пропонується підхід із використанням ПЛІС, які можуть бути налаштовані на будь-який із цих кодів з будь-якими десятковими цифрами (нероздільні коди не мають інформаційних та перевірочних частин). Такі властивості нероздільних блочних кодів дозволяють збільшити швидкість передачі двійково-кодованих десяткових слів. Також, отримані результати можуть бути підґрунтям для розвитку теорії і практики застосування блочних нероздільних кодів при зростанні розміру блока та можуть бути обнадійливим фактором що стосується аналізу нероздільних кодів у випадку виправлення двох і більше помилок.