СИСТЕМА ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ НАЛЕЖНОСТІ ОБ’ЄКТІВ НАУКОВО-ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НАУКОВО-ОСВІТНІМ ГАЛУЗЯМ І СПЕЦІАЛЬНОСТЯМ - Мельников , Олександр (Інформаційні технології та комп’ютерна інженерія, 2023)
Анотація. Розглянуто задачу віднесення об’єкта науково-освітньої діяльності (викладача, кафедри, студентської групи тощо) до певної науково-освітньої галузі знань або спеціальності. Зазначено, що розв’язання цієї задачі важливо при акредитації освітніх програм, при виборі рецензента для наукової статті або студентської конкурсної наукової праці, іноді – при виборі керівника кваліфікаційної роботи тощо. Було поставлено та розв’язано задачу створення інформаційної системи (системи підтримки прийняття рішень), яка сприяла б формуванню показників діяльності та проводила перевірку відповідності цих показників галузям освітньої діяльності або науковим спеціальностям. Перелік результатів діяльності об’єкта може при цьому міститися у наукових публікаціях, у ключових словах, якими науковець описує свої наукові інтереси, або в темах кваліфікаційних студентських робіт. Основними інформаційними ресурсами є база категоризованих наукових публікацій із системи Dimensions та інформація про науковців у системі Google Scholar. Використовуються системи класифікацій ANZSRC-2008, ANZSRC-2020, ISCED-F та стандарт, прийнятий в Україні. Описано приклади роботи розробленої системи, розрахунок показників за різними формулами (абсолютні значення числа знайдених входжень; частка кожного значення стосовно суми всіх показників досліджуваного об’єкта; частота входження в тематичну колекцію по кожній галузі або спеціальності; частка кожної частоти входження до суми всіх часток досліджуваного об’єкта); аналіз результатів розрахунків як у кожній позиції (парі ключових слів чи наукової публікації) досліджуваного об’єкта, і загального показника (який, своєю чергою, можна розрахувати або як середнє арифметичне, або як суму значень); «скорочення» результатів («відсікання хвостів») або за мінімальним рівнем, або за максимальним числом позицій, з можливістю нормалізації підсумку (приведення суми до одиниці); переклад розподілу за галузями та спеціальностями ANZSRC до таблиці ISCED-F або до стандарту, прийнятого в Україні; розрахунок показників по всій групі об’єктів та ранжування об’єктів у цій групі за обраною галуззю чи спеціальністю.