Метод підвищення швидкості пошуку фрагменту аудіо запису із застосуванням kd-дерев - Ткаченко, Олександр Миколайович; Грійо Тукало, Оксана Франсисківна (Інформаційні технології та комп’ютерна інженерія, 2015)
Стаття присвячена розв’язанню задачі ідентифікації музичного твору за коротким фрагментом. В статті запропоновано метод пошуку найближчого шаблону 5с аудіофрагменту на основі kd-дерева, що дозволив значно зменшити складність обчислень порівняно з повним пошуком. Для виконання швидкого пошуку на основі kd-дерева в попередньо сформованому корпусі шаблонів розроблено алгоритмічне та програмне забезпечення. Запропоновано аналітичне співвідношення для оцінювання близькості невідомого фрагменту з шаблонами, яке базується на обчисленні відстані від фрагменту до заданої кількості найближчих центроїдів.