ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ БІОМЕДИЧНИХ ЗОБРАЖЕНЬ - Павлов, Сергій Володимирович; Вовкотруб, Діна Вікторівна; Довгалюк, Ростислав Юрійович; Хані, Аль-Зубі (Інформаційні технології та комп’ютерна інженерія, 2012)
В роботі представлений огляд методів підвищення візуальної якості біомедичних зображень. Детально розглянуто такі просторові методи оброблення зображень, як гістограмна еквалізація, гамма-корекція, нерізке маскування, медіанна фільтрація, адаптивна вінерівська фільтрація та лінійні фільтри Прюіта, Собеля та Лапласа. Наведено деякі з поширених моделей шумів на зображеннях. Проведено візуальне оцінення ефективності вищенаведених методів.