моделі ефективності та живучості комп’ютерних систем на базі методології оптимального агрегування - Колесник, Ірина Сергіївна; Лисак, Дмитро Сергійович; Недоснований, Олександр (Інформаційні технології та комп’ютерна інженерія, 2017)
Розглядається проблема створення математичних моделей класу СМО «системи масового обслуговування з дискретни-ми стохастичними об’єктами і засобами обслуговування на базі методології оптимального агрегування. Також запропоновані нові інформаційні технології розробки моделей функціонування і розвитку систем обслуговування. Поставлена і вирішена задача оптимального розподілу засобів для обслуговування стохастичних потоків об’єктів. Моделі побудовані на базі методології опти-мального агрегування, тому оптимальне управління - розподіл засобів між об’єктами різних класів, - вбудоване в ці моделі. Розглянуті приклади рішення задач оптимізації ефективності і живучості для комп’ютерних систем