МЕТОДИ ЗАМІЩЕННЯ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ТОЧНОСТІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В СИСТЕМАХ ДІАГНОСТИКИ СКЛАДНИХ ОБ’ЄКТІВ - Роїк, Олександр Митрофанович; Поплавський, Анатолій Вацлавович; Ткачук, Анастасія Павлівна; Присяжний, Дмитро Петрович (Інформаційні технології та комп’ютерна інженерія, 2018)
Моделі складних об’єктів (як медичних так і технічних) можна розглядати як багатополюсні досліджувані кола. При цьому, в технічних об’єктах полюсами являються провідники друкованих плат між якими знаходяться досліджувані компоненти, параметри яких вимірюються. А в медичних об’єктах полюсам відповідають так звані меридіани, кожен з яких характеризується репрезентативними біологічними точками акупунктури (БАТ). Досліджуваними тут є параметри між точками акупунктури, для вимірювання яких застосовуються методи Фоля і Накатані. Однак ці методи не враховують об’єктивно існуючих взаємозв’язків компонентів в досліджуваних об’єктах. В останній час широкий розвиток отримали методи вимірювань із штучним розчленуванням замкнених кіл. Ці методи полягать у реконфігурації складних об’єктів, за допомогою деякого комутатора, у коло типу трикутник, в якому одна з його гілок є досліджуваним компонентом, який шунтується двома іншими компоне нтами, які утворюються під час декомпозиції об’єктів діагнстування (ОД) шляхом об’єднання з несполученими полюсами досліджуваного компонента в один вузол. На другому етапі здійснюється саме вимірювання параметрів досліджуваного компонента за допомогою порівняння з параметрами деякого зразкового елемента деяким пристроєм врівноваження (ПВ). В статті також, розроблено методи заміщення для підвищення точності прийняття рішень під час вимірювань у системах діагностки параметрів елементарних компонент складних об’єктів.