ОПТИКО-ЕЛЕКТРОННІ ТЕХНОЛОГІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗМІНИ ПЕРИФЕРІЙНОГО КРОВООБІГУ ПРИ ФОТОННОМУ ВПЛИВІ ДЛЯ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНИХ УСКЛАДНЕНЬ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ - Злепко, Сергій Макарович; Коробов, Анатолій Михайлович; Вуйцік, Вальдемар; Клапоущак, Андрій Юрійович; Павлов, Володимир Сергійович; Козловська, Тетяна Іванівна; Хоменко, Жанна Миколаївна (Інформаційні технології та комп’ютерна інженерія, 2019)
В статті розглянуто перспективність використання фотоплетизмографічного методу для оцінювання мікроциркуляторних змін периферійного кровообігу для вивчення процесів, які відбуваються при фотонному фізіотерапевтичному впливі для комплексного лікування хронічних ускладнень цукрового діабету. Показано, що фотонне випромінювання сприяє підвищенню еластичності стінок кровоносних судин, еластичності еритроцитів, кисневотранспортній функції крові, активності клітинних мембран, прискоренню процесів регенерації тканин, зменшення окислення ліпідів, нормалізації реологічних показників крові, стимуляції утворення АТФ в мітохондріях, що підвищує біоенергетичний потенціал клітин. Після сеансів світлолікування у хворих зникав синдром «термоампутаціі», зменшувалися набряки ніг, а також значно зменшувалася біль в ногах, проходило оніміння, припинялися судоми ніг. Показано, що фотонне випромінювання апарату «Барва - СДС» призводить до протизапальної, десенсибілізуючої, знеболювальної, спазмолітичної, протинабрякової дій, що і підтверджено в даному дослідженні при лікуванні хворих з ускладненнями цукрового діабету. Для контролю рівня периферійного кровообігу використовувався фотоплетизмографічний метод, який порівняно з іншими відомими методами дослідження кровообігу має певні переваги, тому що дозволяє проводити дослідження як у прохідному, так і у відбитому світлі. Він дозволяє отримати корисну інформацію про судинної активності, судинному відповіді на специфічні речовини, а також проводити вивчення кровообігу в ізольованих судинах різного калібру (вени, артерії та ін.). Крім того, фотосенсор не викликає стиснення судин біологічної тканини, тобто не вносить порушення кровообігу. Таким чином, очевидно, що найбільш перспективним напрямком реєстрації фізіологічних параметрів є використання неінвазивних методів діагностування, серед яких широкого розвитку отримали оптичні методи реєстрації і перетворення біомедичної інформації і дозволяє проводити дослідження мікроциркуляції в тканинах людини без порушення кровообігу в досліджуваній ділянці, що є суттєвою перевагою для медичної практики.