ОНТОЛОГІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ БАЗИ ЗНАНЬ З МУЗИЧНОГО НАДЖАНРУ «МЕТАЛ» - Сілагін, Олексій; Зелінська, Дарія; Гірдвайніс, Владислав (Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія, 2021)
У роботі проведено онтологічне моделювання предметної області визначного культурного і музичного феномену, а саме сучасного музичного наджанру «метал». Створено термінологічний словник з даної предметної області із використанням поняття терміносистеми. Проаналізовано можливості середовища розробки онтологій Protégé в контексті заявленої предметної області. Вибрано базовий принцип моделювання онтології у вигляді семантичної мережі, яку можна поступово розширяти, поглиблюючи знання про предметну область. Онтологічну модель бази знань реалізовано засобами середовища Protégé, з використанням знань про відношення функціональності, транзитивності, рефлексивності для структуризації інформації та дотримання принципів її повноти, достовірності та несуперечливості. Вибрано критерій оцінювання коректності онтологічної моделі бази знань. Проведено тестування розробленої онтологічної бази знань та підтверджено високий рівень її коректності в процесі пошуку інформації. Вказано можливі напрямки подальшого розширення онтологічної моделі.