ВЕКТОРНИЙ МЕТОД ЛОКАЛІЗАЦІЇ ПОМИЛОК ПІДВИЩЕНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ - Азаров, Олексій; Черняк, Олександр; Туйчев, Владислав (Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія, 2021)
У статті розглянуто проблеми, що виникають під час передавання і зберігання інформації, а саме пошкодження даних під впливом зовнішніх завад. Обґрунтовано актуальність даної теми. Проведено аналіз існуючих підходів до побудови завадостійких кодів, а саме: кодів Ріда-Соломона, кодів Хеммінга, векторних кодів. Запропоновано власний метод побудови дерева згортки при векторному кодуванні, що дозволяє локалізувати подвійні помилки та відновити пошкоджені ділянки даних, за допомогою одного контрольного розряду на слово даних. Запропоноване дерево згортки надає можливість простого розширення розрядності даних. Таким чином, описаний метод достовірного передавання і зберігання інформації має мінімальну надлишковість даних та за рахунок регулярної будови дерева – підвищену ефективність.