АНТИАЛІАЙЗИНГ ЗОБРАЖЕННЯ ТРАЄКТОРІЇ ГІПЕРБОЛИ - Романюк, Олександр; Курінний, Михайло; Романюк, Оксана; Котлик, Сергій; Снігур, Анатолій (Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія, 2022)
На сучасному етапі розвитку комп’ютерної графіки особлива увага приділяється підвищенню реалістичності синтезованих зображень. Одним з факторів, що суттєво впливають на реалістичність зображення, є ефект аліайзингу, який спричинений недостатньою роздільною здатністю пристроїв відображення та проявляється у вигляді чітко виражених „зубців” на краях графічних об’єктів. Розглянуто особливості формування крокових приростів для різних ділянок формування траєкторії гіперболи. Отримано рекурентні вирази для обчислення оцінювальної функції, знак якої визначає тип елементарного переміщення. Запропоновано алгоритм визначення координат точок траєкторії гіперболи. Запропонований алгоритм не містить “довгих” операцій, що забезпечує його високу швидкодію та простоту апаратної реалізації. Розглянуто особливості формування траєкторії гіперболи з крахуванням інтенсивностей точок фону та переднього плану. Розроблений метод може бути використаний в системах високореалістичної комп’ютерної графіки, системах автоматизованого проектування.