АНАЛІЗ МЕТОДІВ СТЕГАНОГРАФІЧНОЇ ПЕРЕДАЧІ ДАНИХ В ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ МЕРЕЖАХ - Чистов, Валерій; Васюта, Костянтин (Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія, 2022)
Для маскування факту передачі інформації в інформаційно-телекомунікаційних мережах, останнім часом широко застосовуються методи мережевої стеганографії, які засновані на використанні структурних властивостей протоколів моделі OSI (Open System Interconnection - мережевої взаємодії відкритих систем). Це дозволяє приховано передавати, на основі фонового трафіку, важливі дані без істотного зниження швидкості передачі даних в базовому (відкритому) каналі. При адекватному виборі властивості (групи властивостей) протоколу (протоколів) моделі OSI, методи мережевої стеганографії не дозволяють стеганоаналітіку виявити факт наявності прихованої передачі даних. Стосовно до мережевої стеганографії, процес виявлення прихованої передачі даних заснований на аналізі протокольних характеристик використовуваних протоколів моделі OSI на предмет відповідності стандартам. При використанні протоколів канального та мережевого рівнів моделі OSI, як технологічної основи для організації прихованого каналу передачі даних, приховування здійснюється за рахунок розміщення даних, факт передачі яких повинен бути прихований, в видимих полях заголовків відповідних протоколів, тобто у відкритому вигляді. У зв’язку із тим, що технологія IP-шифрування охоплює лише корисне навантаження протоколів мережевого рівня, то доцільним є використання протоколів транспортного рівня моделі OSI. На даному рівні найпоширенішим є протокол TCP, при цьому він стандартизований і використовується протиборчими сторонами, в тому числі й у військовій сфері. В роботі проведено аналіз сучасного стану прихованої передачі даних в інформаційній телекомунікаційній мережі загального користування та методів стеганографічної передачі даних в інформаційно-телекомунікаційних мережах. Також проаналізовано мережеві протоколи, які використовуються в інформаційних телекомунікаційних мережах розкрито поняття “мережева стеганографія”, основним завданням якої є приховування самого факту передачі повідомлення в каналах передачі даних.