СИНТЕЗ ПРИСТРОЮ КЕРУВАННЯ НА БАЗІ R-АВТОМАТА ДЛЯ АСОЦІАТИВНОГО ПРОЦЕСОРА - Мартинюк, Тетяна; Круківський, Богдан; Богомолов, Сергій; Кузіна, Аріна (Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія, 2022)
В даній статті розглядається один з відомих варіантів синтезу пристроїв керування з “жорсткою” логікою. Такі пристрої керування забезпечують значну швидкість спрацювання у порівнянні з пристроями керування з програмованою логікою, але мають трудомісткий процес на етапах абстрактного та структурного синтезу мікропрограмного автомата (МПА) як базової моделі структури пристрою такого типу керування. Синтез МПА на базі зсувного регістра як R-автомата забезпечує компромісне рішення серед реалізацій МПА на базі паралельного регістра як Т-автомата або лічильника як СТ-автомата. Це пов’язано з навантаженням запам’ятовувальної частини МПА за рахунок зниження складності логічної частини МПА, а саме його комбінаційної схеми. Використання специфічного одиничного позиційного кодування станів МПА дозволяє значно спростити складний процес формування булевих функцій, що відповідають функціям збудження при структурному синтезі МПА. А це, у свою чергу, приводить до спрощення комбінаційної частини МПА. Разом з тим, ускладнення запам’ятовувальної частини МПА на базі зсувного регістра приводить до збільшення його розрядності, не зменшуючи регулярності його структури. У статті запропоновано не стандартний підхід до синтезу пристрою керування та розроблено його функціональну схему. В результаті синтез на базі R - автомата структури пристрою керування для асоціативного процесора підтвердив перспективність такого варіанта синтезу МПА через спрощення процесу відповідного абстрактного та структурного синтезу. Це обумовлено нескладністю формування прямої та спрощеної структурних таблиць з використанням одиничного позиційного кодування станів МПА. Планується розміщення розробленої структури пристрою керування у програмованій логічній ІС (ПЛІС), що дозволить розмістити у ПЛІС весь ассоціативний процессор. Такий підхід забезпечить компактність організації та швидкодію спрацювання асоціативного процессора.