КОМП'ЮТЕРНІ СИСТЕМИ ТЕРМІЧНОГО АНАЛІЗУ ДЛЯ МОНІТОРИНГУ ЛИВАРНИХ ТА МЕТАЛУРГІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Токова, Олена; Дорошенко, Володимир; Янченко, Олександр (Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія, 2022)
Описано комп’ютерну систему моніторингу теплових процесів, що відбуваються на ливарних та металургійних заводах. Теплові процеси детально розглядаються як основні процеси, що відбуваються в процесі лиття. Розглянуто два способи контролю якості металу методом термічного аналізу лиття за втраченою піномоделлю. У статті описані характеристики термоаналіза та теплових процесів. Зображено методи контролю якості чавуну шляхом заливання проби рідким металом і виконання комп'ютерного термоаналізу. Перераховано методи термічного аналізу металу, а також методи оптимізації литих конструкцій на основі результатів комп'ютерного порівняння даних від термоаналізу різних частин чи стінок виливка, в яких визначено механічні чи експлуатаційні характеристики металу в цих частинах чи стінках виливка як даних для оптимізації литої конструкції за цими даними. Дано короткий огляд програмного забезпечення для моніторингу теплових процесів. Подано структурну схему обчислювальної техніки, призначеної для моделювання теплових процесів, опис проблем, які вона вирішує, а також її короткий опис. Розроблено програмне забезпечення для підтримки рішень ливарного цеху, яке дозволить автоматизувати окремі етапи процесу лиття, підвищити якість металевих виробів. Це можна розглядати як перші кроки до створення систем штучного інтелекту для управління ливарними та металургійними процесами з точки зору якості металу, оптимізації шихтування і технології його виплавки, оптимізації конструкції виливків на основі даних термічного аналізу, отриманих з багатьох точок виливків. Одночасно цифрові записи, нарощування бази даних від термоаналізу і комп'ютерний аналіз цієї бази, як елемент цифровізації ливарно-металургійної технології, дає можливість коригувати технологію по ходу виплавки он-лайн, що підвищує продуктивність виробництва і якість металопродукції.