ЗАСТОСУВАННЯ СКМ MAPLE ДЛЯ ПОБУДОВИ 3D ГРАФІКІВ В ЗАДАЧАХ ОБЧИСЛЕННЯ ОБ’ЄМУ ФІГУР - Добранюк, Юрій; Михалевич, Володимир; Коломієць, Альона; Козак, Олександр (Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія, 2022)
З кожним роком збільшується число праць, що присвячені пошуку методів та прийомів впровадження систем комп’ютерної математики в навчання вищої математики. Основне місце серед них посідає система комп’ютерної математики Maple, яка є одним із лідерів універсальних систем та надає можливість користувачу використовувати інтелектуальне середовище для математичних досліджень. В даній роботі підкреслюється, що до найбільш цінних напрацювань теоретичного та прикладного характеру із застосування систем комп’ютерної математики у навчанні вищої математики слід віднести матеріали, які стосуються покращення наочності, а також формування у студентів умінь та навичок розв’язування типових задач вищої математики. Розглянуто проблеми впровадження та адаптації системи комп’ютерної математики Maple у навчальний процес закладу вищої освіти при викладанні курсу вища математика. Використання систем комп’ютерної математики Maple надає можливість оптимізувати навчальний процес та активізувати організацію самостійної роботи студентів для закріплення навчального матеріалу. У роботі проведено адаптування використання можливостей графічного пакету системи комп’ютерної математики Maple для побудови 3D графіків з метою покращення наочності в задачах обчислення об’єму просторової фігури. Частина математичного апарату та розроблені фрагменти коду в системі комп’ютерної математики Maple надають можливість в автоматизованому режимі отримувати лінію перетину графіків функцій, будувати відповідні поверхні та фігури під час розв’язування типових задач вищої математики. В роботі обґрунтовано необхідність проектування навчальних задач нового типу з огляду на необхідність використання під час їх розв’язання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій навчання, зокрема систем комп’ютерної математики Maple.