МАТЕМАТИЧНИЙ ОПИС ОПЕРАЦІЇ НЕРІВНОЗНАЧНОСТІ В ЛОГІКО-ЧАСОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Сачанюк-Кавецька , Наталія; Прозор, Олена; Хом’юк, Віктор; Бондаренко, Ірина (Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія, 2022)
Нині є актуальною проблема інформаційної безпеки, яка пов’язана із збереженням конфіденційності інформації, що обробляється та зберігається в комп’ютерних системах. Цілісність і конфіденційність інформації має вагоме значення для конкурентоспроможності та репутації організації чи підприємства. Аналітична обробка цифрових сигналів в графічному чи в чисто цифровому представленні дещо обмежена і не враховує динаміку сигналів та повідомлень. Щоб полегшити попередню обробку динамічних цифрових змінних та сигналів можна використати логіко-часову функцію багатозначної логіки. В статті зазначено, що обчислювальне математичне моделювання стає основним інструментом дослідження складних динамічних процесів і систем. Класичний апарат логіки є недостатнім для опису динаміки поведінки системи в часі. Тому актуальною є розробка моделей так званого булевого диференціального числення, оскільки даний підхід спирається на загальне поняття зміни логічної змінної, що призведе до універсальної, з точки зору динаміки, системи понять та операцій. Для полегшення попередньої обробки динамічних цифрових змінних та сигналів можна використати логіко-часову функцію багатозначної логіки. В роботі розглянуто одну з важливих операцій – операцію нерівнозначності та деякі її властивості. Показано, що для логіко-часової функції двійкової логіки дана операція співпадає з сумую по модулю два. Нерівнозначність дозволить, в подальшому, ввести більш складні операції над багатозначними логіко-часовими функціями, такими як похідна і первісна та здійснювати кодування, шифрування інформації в логіко-часовому середовищі. Продемонстровано можливість використання нерівнозначності при побудові індикаторних операцій та диференціала змінної. Змодельовано схему реалізації операції нерівнозначності.