АНАЛІЗ ЗАГРОЗ БЕЗПЕКИ МІКРОКОНТРОЛЕРІВ - Маліновський, Вадим; Куперштейн, Леонід (Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія, 2022)
В статті розглянуто і приведено матеріали окремих досліджень щодо основних проблем безпеки у мікроконтролерах, які функціонують в складі систем управління як загальних, так і спеціалізованих пристроїв. Зокрема в матеріалах досліджень проаналізовані основні тенденції розвитку загроз безпеки і наведено основні вектори атак. Проаналізовано закордонний та вітчизняний досвід прояву несанкціонованих впливів та кіберзагроз в основні найбільш критичні місця архітектури мікроконтролерів. Аналіз показав, що базовими точками прояву загроз безпеки втручань в роботу мікроконтролера є: регістри, стек, АЛП, пам’ять (EEPROM та Flash), порти введення-виведення, схеми та інтерфейси передачі даних в МК, схеми додаткового функціоналу підключення до зовнішніх периферійних пристроїв і канали підключення осцилятора тактової частоти. Крім того, проведено дослідження основних загроз пам'яті мікроконтролерної системи, а саме: втручання із прямим доступом до пам’яті, доступ до регістрів керування і доступ до буфера мікроконтролера, переповнення стеку буфера, віддалений запуск коду, зовнішній доступ та атаки по вторинним каналам (в т.ч. по зовнішнім лініям передачі даних у МК), зміна порядку адресації в МК, зміна/підміна значень адрес і нумерації стеку, втручання в роботу регістрів даних та індикації стану портів введення/виведення мікроконтролера. Також досліджено ряд механізмів захисту мікроконтролерів, які у комплексі дозволяють знизити ризики несанкціонованих впливів на мікроконтролерну систему. До них відносяться такі: циклічний контроль надмірності коду, моніторинг живлення і моніторинг ресурсів, використання ізольованості і контролю функціональності системи тактування, контроль цілісності та достовірності вмісту пам'яті, контроль зовнішніх фізичних і електричних параметрів МК, віртуалізація основного обчислювального процесу та його багаторівневе резервування копіюванням і відновленням попередніх станів, Використання криптографічних систем і алгоритмів обробки даних, використання багаторівневої програмно-апаратної ізоляції.