АУТСОРСИНГ IT-ПОСЛУГ В УКРАЇНІ - Щитов, Дмитро; Мормуль, Микола; Щитов, Олександр; Романчук, Любов; Чупiлко, Тетяна (Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія, 2022)
На основі статистичних даних проведено поточний аналіз ринку ІТ-послуг України, який показав, що існує великий потенціал для розвитку цієї інноваційної сфери діяльності в нашiй країні. Здійснено прогнозування обсягів ринку ІТ України на 2022 рiк з урахуванням умов нинiшнього воєнного стану внаслiдок росїйської агресiї. Виявлено фактори, якi найбільше впливають на обсяг ринку ІТ. Спрогнозовано позитивну тенденцію обсягів ринку ІТ в Україні у 2021-2022 роках, розглянутi та проаналiзованi головні фактори, що впливають на розвиток ринку високотехнологічних послуг. Також сформульованi чинники, якi можуть позитивно вплинути на швидше просування сфери IT-послуг, що особливо важливо у воєнний та пiслявоєнний часи, оскiльки це єдина галузь, яка майже не зазнала втрат через високу мобiльнiсть спеціалістів та низьку капіталомісткість. До того ж, прибутки від розроблених програмних продуктів і сервісів значно перевищують витрати. Наукова новизна дослідження полягає в систематизації науково-практичної основи розвитку сфери високотехнологічних послуг у контексті глобальної економічної інтеграції. Практичне значення отриманих результатів та висновкiв бачиться у використаннi вітчизняними та iншими науковцями, практиками та державними установами матеріалів цієї статті для аналізу розвитку й конкурентоспроможності високотехнологічних послуг України на світовому ринку. Аналіз факторів формування експортного потенціалу високотехнологічних послуг національних економік провідних країн є вкрай актуальним науковим завданням для подальшого дослідження шляхiв розвитку аутсорсингу та IT-послуг як в Українi, так i у свiтi, оскiльки вони тiсно зв’язанi мiж собою.