РЕАЛІЗАЦІЯ ПІДСТАНОВОК ДОВІЛЬНОЇ РОЗРЯДНОСТІ НА БАЗІ КОМБІНОВАНИХ КАСКАДІВ КОНСТРУКТИВНИХ МОДУЛІВ - Тесленко , Олександр; Бондарчук , Максим (Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія, 2023)
Анотація. Швидкість перетворення і простота реалізації є одними з ключових факторів підстановок. У статті розглянуто реалізацію підстановки довільної розрядності в області комп’ютерної інженерії на одному із класів комбінаційних структур лінійної складності від кількості змінних – комбінованих каскадів конструктивних модулів. Використано той факт, що відображення, яке формує вказана лінійна структура, повністю збігається з відображенням відповідного скінченного автомата Мілі як прототипу конструктивного модуля каскаду. Це дозволило досліджувати властивості конструктивних модулів та каскаду в цілому у розрізі понять теорії цифрових автоматів. Реалізація підстановок довільної розрядності полягає у використанні зв’язаних пронумерованих однонаправлених автоматів для таблиці станів і використанні унікальних комбінацій без повторів для кожного рядку таблиці виходів. Метою реалізації даної підстановки є швидке перетворення даних великих об’ємів з можливістю застосування в кількох напрямках досліджень при простій реалізації на апаратному або програмному рівні. Виконано дослідження забезпечення бієктивності відображення та проведено аналіз еквівалентності відображень. Показано алгоритми формування автоматів для реалізації прямих та обернених підстановок, а також приклади формування таблиць переходів та виходів таких автоматів. Наведено приклади апаратної реалізації на програмованих логічних інтегральних схемах. Виконано оцінку об’єму таблиць переходів та виходів для апаратної та програмної реалізації. Виконано оцінку кількості унікальних бієктивних відображень. Проведено теоретичну оцінку швидкості бієктивних відображень при реалізації на програмованих логічних інтегральних схемах, а також при програмній реалізації згідно з сучасними показниками швидкості видів пам’яті обчислювальних пристроїв для кожного виду. Проведено порівняння швидкодії програмних реалізацій на базі комбінованого та одновимірного каскадів конструктивних модулів. Наведено експериментальну оцінку, а також проведено практичну перевірку швидкості перетворення за допомогою програмної реалізації. Запропоновано області застосування досліджених реалізацій підстановок довільної розрядності.