СИСТЕМА ДВОХВИЛЬОВОЇ ЛАЗЕРНОЇ ДІАГНОСТИКИ МОЛОЧНИХ ЗАЛОЗ ЗА ПОЛЯРИЗАЦІЙНИМ КАРТОГРАФУВАННЯМ ЗОБРАЖЕНЬ ПЛІВОК ПЛАЗМИ КРОВІ - Заболотна , Наталія; Шолота , Владислава (Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія, 2024)
Відомі системи та методи поляризаційного картографування плівок плазми крові дозволяють фіксувати пухлинні зміни в молочних залозах на етапах доклінічного розвитку, не властиві іншим технологіям діагностування. Це відбувається за рахунок високої чутливості поляризаційних параметрів об’єктного поля до змін анізотропної структури білків плазми крові, які відбуваються на ранніх етапах захворювання. Проте вимірювання лише на одній довжині хвилі лазерного випромінювання обмежують потенціальні можливості методів лазерної поляриметрії щодо зростання достовірності діагностики молочних залоз. Разом з тим, сучасний рівень розвитку інформаційних технологій створює всі можливості для застосування інтелектуального аналізу та впровадження методів підтримки прийняття рішень в такі системи. Матеріал статті присвячений удосконаленню метода картографування азимутів та еліптичностей поляризаційних зображень плівок плазми крові в системі діагностики молочних залоз шляхом вимірювання та аналізу на двох довжинах хвиль 0,638 мкм та 0,405 мкм. Наведено удосконалену архітектуру системи двохвильової лазерної діагностики молочних залоз та структуру алгоритмічно-програмного забезпечення, в яку введено підсистему підтримки прийняття рішення. Проведено експериментальне дослідження двох груп вибірок плівок плазми крові, взятої у здорових жінок (група 1 -35 зразків) та у жінок із раком молочних залоз (група 2 – 35 зразків). Статистичні оцінки координатних розподілів та автокореляційних функцій азимутів та еліптичностей поляризації плівок плазми крові, взятої у жінок групи 1 та групи 2, визначено на двох довжинах хвиль. Найбільш чутливі серед них до зміни фізіологічного стану молочних залоз обрано за інформативні ознаки. Розроблено нечіткі моделі вирішальних правил на основі встановлених інформативних ознак на двох довжинах хвиль. Проведено оцінку достовірності двохвильового метода діагностики патологічних станів молочних залоз в удосконаленій системі. У порівнянні із аналогами досягнуто зростання достовірності діагностики відповідно на 4% та на 3%.