Модель для відтворення спекулярної складової кольору в засобах комп’ютерної графіки - Павлов, Сергій Володимирович; Романюк, Сергій Олександрович; Романюк, Олександр Никифорович; Мельник, Олександр Володимирович (Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія, 2016)
У роботі запропоновано нову модель для відтворення спекулярної складової кольору на основі двонаправленої дистрибутивної функції. При цьому використовується косинус- степенева функція, яку знаходять на основі нормалізованих векторів до джерела світла, спостерігача та нормалі до поверхні.Модель при формуванні  відблисків на поверхні графічного об’єкту  забезпечує  високу точністю відтворення як епіцентру відблиску, так і його блюмінгу. Функція має значно меншу степінь порівняно з моделями Фонга та Бліна. Розроблена функція не містять трудомістких операцій ділення та має просту апаратну реалізацію. Результати роботи можуть бути використані у високопродуктивних системах формування реалістичних графічних зображень.