ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ПОБУДОВИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ СИСТЕМ ВИЯВЛЕННЯ ШАХРАЙСТВА ПРИ ІНСТАЛЮВАННІ МОБІЛЬНИХ ДОДАТКІВ - Польгуль, Тетяна Дмитрівна (Інформаційні технології та комп'ютерна інженерія, 2019)
У роботі запропоновано інформаційну технологію побудови інтелектуальних систем виявлення шахрайства при інсталюванні мобільних додатків, яку бажано використовувати при розробці такого класу систем. Здійснено інтелектуальну обробку наявних даних по користувачу, на основі якої запропоновано шкалювання не по значенню ознаки, а по кінцевій інформації, яку несе ознака по користувачу. Запропоновано систему з інтелектуальною складовою – формуванням бази знань, яка дозволить визначити шахраїв, та в яку включатимуться правила аналізу аномалій, при чому так, щоб поява нової аномалії в даних дозволяла створити нове правило. Така база знань може розширюватись через можливість появи нового виду аномалії в даних (шахрайства). Отриманий набір правил, що у подальшому на основі розроблених в роботі алгоритмів дозволить створити узагальнений портрет шахрая, відзначивши навіть нові та невідомі експертам шахрайські властивості. Віднесення підозрілих користувачів до класу шахраїв або органічних відбувається з використанням нечіткої логіки. Завдяки запропонованій інтелектуальній обробці наявних даних про користувачів, шкалюванню по кінцевій інформації, яку несе ознака та створенню баз знань, що розвиваються, запропонована інформаційна технологія дозволяє побудувати інтелектуальні системи, що матимуть можливість адаптуватися до появи нових видів шахрайства. Відповідно до задач, які повинні вирішувати такі інтелектуальні системи, запропоновано їх структуру: підсистема виявлення характеристик користувача; підсистема подолання різнорідності даних; підсистема тренування класифікаційної моделі; підсистема класифікації; підсистема формування бази даних шахраїв; підсистема формування бази знань (для виявлення шахраїв); підсистема інтелектуального аналізу даних та формування шаблонів користувачів; підсистема прогнозування узагальненого шаблону шахрая. Запропонована інформаційна технологія побудови інтелектуальних систем дозволяє обробляти різноформатні вхідні дані, що у процесі дає можливість сформувати узагальнений шаблон шахрая.