ПРОЕКТУВАННЯ І ПРОГРАМНА РЕАЛІЗАЦІЯ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ ВІДВІДУВАНОСТІ ТА АНАЛІЗУ ДАНИХ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

Автор(и)

  • Тетяна Чупілко Університет митної справи та фінансів
  • Олександр Чупілко Унiверситет митної справи та фiнансiв
  • Микола Мормуль Унiверситет митної справи та фiнансiв

DOI:

https://doi.org/10.31649/1999-9941-2023-56-1-35-43

Ключові слова:

автоматизована система, база даних, Python, аналіз даних, моделювання

Анотація

Робота присвячена дослідженню оптимального способу контролю відвідуваності закладів освіти учнями як викладачами, так і батьками: проектуванню і реалізації автоматизованої системи, яка дозволяє спростити цей процес, розробити необхідні звіти, включаючи оповіщення батьків інформацією про відвідуваність їх дітей; створення модулів для аналізу отриманої інформації з використанням методів математичного моделювання та мови програмування Python і бібліотек для обробки даних. Принцип роботи системи полягає в тому, що інформація про учня, який прийшов до закладу освіти, зчитується сканером та пересилається на локальний комп’ютер, де вона і зберігається. На цьому ж комп’ютері проводиться аналіз збереженої інформації та формуються необхідні звіти. Також в іншому підході до розробки системи використовується хмарний сервер. Аналізуються проблеми і недоліки, що виникають при різних можливостях організації автоматизованої системи. Для збереження інформації на комп’ютері, до якого приєднаний сканер, розглядаються підходи, засновані на використанні мови Python, що дозволяє легко переносити дані в різні бази даних, включаючи Access та MySQL, та інший, де сканована інформація одразу зберігається у базі даних Access, яка розташована на комп’ютері, до якого приєднаний сканер. Розроблено і реалізовано структури бази даних для збереження і обробки інформації. Система генерує різні звіти з необхідною інформацією, що  може бути підставою для прийняття певних рішень: наприклад, звіт для столової про кількість учнів по класам, про загальну кількість дітей в школі, загальну кількість присутніх та відсутніх в абсолютних значеннях та відносних і т.ін. Для надсилання повідомлень було використано сучасний месенджер Telegram. Для реалізації ідеї було використано BotFather та функцію даної платформи, що дозволяє створювати автоматичних роботів  для виконання завдань розсилки її користувачам. Логіка боту контролюється за допомогою HTTPS запитів до API системи для роботів. За допомогою SQL-запитів вилучається потрібна інформацію, яка передається у розроблений  програмний модуль для  проведення аналізу по окремій групі учнів або в цілому по закладу. Використовються регресійні методи аналізу в програмному режимі за допомогою інструментів Python. Роботу зі створенняі реалізації автоматизованої інтелектуальної системи було виконано на замовлення закладу середньої освіти.

Біографії авторів

Тетяна Чупілко, Університет митної справи та фінансів

кандидат технічних наук, доцент

Олександр Чупілко, Унiверситет митної справи та фiнансiв

здобувач ступеня магістра

Микола Мормуль, Унiверситет митної справи та фiнансiв

кандидат технiчних наук, доцент

Посилання

О. Shportko, Rozrobka baz danyx v SUBD Microsoft Access. К.: Vydavnychii dim "Kondor", 2018, 184 s. [in Ukrainian].

І. Bardus, М. Lazarev, А. Nicenko, Bazy danyx u schemax. Kharkiv: Vydavnytctvo «Disa plus», 2017, 133 s. [in Ukrainian].

Christian Hill, Learning Scientific Programming with Python. Second Edition. Cambridge University Press, 2020, 646 p.

William McKinney, Python for Data Analysis. Data Wrangling with Pandas, NumPy, and IPython. Second Edition. O’REILLY, 2018, 365 p.

T. Chupilko, Yu. Ulianovska, М. Mormul, А. Lagoda, "Python dlya obrobky danyx і modeluvannya finansovo-ekenomichnyx pokaznykiv", ІТКІ, т. 51, v. 2, s. 68-77, 2021. DOI: http://doi.org/10.31649/1999-9941-2021-51-2-68-77 [in Ukrainian].

T. Chupilko, “Aktualni problemy vysokoefektyvnoi obrobky danykh. Modeliuvannia pokaznykiv za dopomohoiu movy prohramuvannia Python” u Aktualni napriamy rozvytku tekhnichnoho ta vyrobnychoho potentsialu natsionalnoi ekonomiky. Dnipro: Porohy, 2021, s.151-163 [in Ukrainian].

Tetjana Chupilko, Yulia Ulianovska, Mykola Mormul and Olexandr Shchitov, "Python for Data Processing and Modeling Indicators of Economic Security of the Country" in International conference "Challenges and realities of the IT space: software engineering and cyber security", Online Scientific Publishers OWN, ISBN 978-83-7712-049-1, № 9156, October 2022. Url: https://easychair.org/publications/preprint/WW2F.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 143

Опубліковано

2023-03-14

Як цитувати

[1]
Т. Чупілко, О. Чупілко, і М. Мормуль, «ПРОЕКТУВАННЯ І ПРОГРАМНА РЕАЛІЗАЦІЯ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ ВІДВІДУВАНОСТІ ТА АНАЛІЗУ ДАНИХ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ», ІТКІ, вип. 56, вип. 1, с. 35–43, Бер 2023.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та теорія кодування

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають