МАТЕМАТИЧНИЙ ОПИС ОПЕРАЦІЇ НЕРІВНОЗНАЧНОСТІ В ЛОГІКО-ЧАСОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ

Автор(и)

  • Наталія Сачанюк-Кавецька Вінницький національний технічний університет
  • Олена Прозор Вінницький національний технічний університет
  • Віктор Хом’юк Вінницький національний технічний університет
  • Ірина Бондаренко Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1999-9941-2022-54-2-124-130

Ключові слова:

логіко-часова функція багатозначної логіки, нерівнозначність, сума за модулем 2, жвавість, диференціал

Анотація

Нині є актуальною проблема інформаційної безпеки, яка пов’язана із збереженням конфіденційності інформації, що обробляється та зберігається в комп’ютерних системах. Цілісність і конфіденційність інформації має вагоме значення для конкурентоспроможності та репутації організації чи підприємства. Аналітична обробка цифрових сигналів в графічному чи в чисто цифровому представленні дещо обмежена і не враховує динаміку сигналів та повідомлень. Щоб полегшити попередню обробку динамічних цифрових змінних та сигналів можна використати логіко-часову функцію багатозначної логіки. В статті зазначено, що обчислювальне математичне моделювання стає основним інструментом дослідження складних динамічних процесів і систем. Класичний апарат логіки є недостатнім для опису динаміки поведінки системи в часі. Тому актуальною є розробка моделей так званого булевого диференціального числення, оскільки даний підхід спирається на загальне поняття зміни логічної змінної, що призведе до універсальної, з точки зору динаміки, системи понять та операцій. Для полегшення попередньої обробки динамічних цифрових змінних та сигналів можна використати логіко-часову функцію багатозначної логіки. В роботі розглянуто одну з важливих операцій – операцію нерівнозначності та деякі її властивості. Показано, що для логіко-часової функції двійкової логіки дана операція співпадає з сумую по модулю два. Нерівнозначність дозволить, в подальшому, ввести більш складні операції над багатозначними логіко-часовими функціями, такими як похідна і первісна та здійснювати кодування, шифрування інформації в логіко-часовому середовищі. Продемонстровано можливість використання нерівнозначності при побудові індикаторних операцій та диференціала змінної. Змодельовано схему реалізації операції нерівнозначності.

Біографії авторів

Наталія Сачанюк-Кавецька , Вінницький національний технічний університет

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри вищої математики

Олена Прозор, Вінницький національний технічний університет

кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри вищої математики

Віктор Хом’юк, Вінницький національний технічний університет

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри вищої математики

Ірина Бондаренко, Вінницький національний технічний університет

Кафедра менеджменту безпеки інформаційних систем

Посилання

N. V. Sachaniuk-Kavetska, V. P. Kozhemiako, Elementy oko-protsesornoi obrobky zobrazhen v lo-hiko-chasovomu seredovyshchi. Monohrafiia. Vinnytsia, Ukraina: UNIVERSUM, 2004, 135 s. [in Ukrainian].

N. V. Sachaniuk-Kavetska, O. P. Prozor, “Mathematical description of logic-time functions of multiple-valued logic and some operations over them,” Information technology and computer engi-neering, tom 53 (№ 1), pp. 111-118. 2022 [in Ukrainian].

N. V Sachaniuk-Kavetska, “Koduvannia yak zasib zakhystu informatsii u systemakh kontroliu dostupu z vykorystanniam lohiko-chasovykh funktsii u formi polinomiv i biometrychnykh danykh subiektiv,” Reyestratsiia, zberihannia i obrobka danykh. – Instytut problem reiestratsii informatsii NAN Ukrainy, tom 20, № 2, pp. 60-68. 2018 [in Ukrainian].

D. Bochmann, C. Posthoff, Binare dinamische systeme. Akademie-Verlag, Berlin, 1981, 400 p.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 121

Опубліковано

2022-06-29

Як цитувати

[1]
Н. Сачанюк-Кавецька, О. Прозор, В. Хом’юк, і І. Бондаренко, «МАТЕМАТИЧНИЙ ОПИС ОПЕРАЦІЇ НЕРІВНОЗНАЧНОСТІ В ЛОГІКО-ЧАСОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ», ІТКІ, вип. 54, вип. 2, с. 124–130, Чер 2022.

Номер

Розділ

Математичне моделювання та обчислювальні методи

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають