ПОКРАЩЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ СТВОРЕННЯ ВЕБ-РЕСУРСІВ

Автор(и)

  • Олександр Борисюк Вінницький національний технічний університет, Вінниця, Україна
  • Антон Сторожук Вінницький національний технічний університет, Вінниця, Україна
  • Олексій Сілагін Вінницький національний технічний університет, Вінниця, Україна
  • Єгор Сілагін Вінницький національний технічний університет, Вінниця, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31649/1999-9941-2024-59-1-32-39

Ключові слова:

WEB-ресурс, плагін, Wordpress, реклама, діаграма класів, діаграма послідовності, діаграма активностей, діаграма станів

Анотація

Анотація. Робота присвячена удосконаленню програмно-апаратної технології створення веб-ресурсів на основі платформи WordPress. Ця технологія базується на  CMS WordPress та багаточисельних плагінах, як вбудованих в CMS, так і зовнішніх (інтегрованих). Цю технологію також доповнюють універсальні середовища веб-програмування, такі, як ,наприклад Visual Studio Code, з підтримкою JavaScript, PHP та управлінн базами даних на MySQL, контейнеризатор Docker  для локального запуску та роботи з проектом, GitHub, як основний інструмент для спільної роботи над проектом і Open Server Panel для розробки і тестування плагінів. Одним із недоліків технології створення веб-ресурсів, заснованій на платформі WordPress, є обмежений функціонал  по управлінню роботи з рекламою. Це стало передумовою розробки нового цільового плагіна, що розширює функціональні можливості та автоматизує процеси по управлінню рекламою. В результаті проведеної декомпозиції функціоналу плагіна, створено діаграми класів Front-end та Back-end частин. Діаграми класів визначають самі класи та їх атрибути, методи та взає-мозв’язки між ними. У контексті плагіна це включає класи, що відповідають за обробку реклам-них кампаній, статистику, інтерфейси до бази даних, тощо.  Розроблено також діаграми послідовності для Front-end та Back-end частин. Вони відображають послідовність виконання операцій та взаємодію об’єктів у часі. Для обох частин плагіна розроблені також діаграми активностей, що  дозволяють візуалізувати послідовність дій та процесів, що відбуваються в різних частинах плагіна, та діаграми станів, які допомагає визначити різні стани та переходи між ними для компонентів плагіна, наприклад, для відстеження стану рекламних кампаній (активна, неактивна, завершена тощо). Це може бути корисним для представлення бізнес-логіки та процесів прийняття рішень.

Біографії авторів

Олександр Борисюк , Вінницький національний технічний університет, Вінниця, Україна

магістрант кафедри комп’ютерних наук, Вінницький національний технічний університет, Вінниця

Антон Сторожук , Вінницький національний технічний університет, Вінниця, Україна

магістрант кафедри комп’ютерних наук, Вінницький національний технічний університет, Вінниця

Олексій Сілагін , Вінницький національний технічний університет, Вінниця, Україна

канд. техн. наук., доцент, доцент кафедри комп’ютерних наук, Вінницький національний технічний університет, м. Вінниця

Єгор Сілагін , Вінницький національний технічний університет, Вінниця, Україна

асистент кафедри комп’ютерних наук, Вінницький національний технічний університет, м. Вінниця

Посилання

Цвєткова Ю.В., Сторожук А.С., Борисюк О.О., Сілагін , «Розробка сайту стартапів «Sikorsky challenge»:проектування та дизайн сайту» в Матеріали конференції факультету інтелектуальних інформаційних технологій та автоматизації (ФІІТА-2022)», Вінниця, 2022. [Електронний ресурс]. Режим доступу:

https://conferences.vntu.edu.ua/index.php/all-fksa/all-fksa-2022/paper/view/15233/12833

А. С. Сторожук, О. О. Борисюк, А. В. Сілагін «Розробка плагіна у CMS WordPress для управління рекламою на web-ресурсі», Матеріали конференції «Молодь в науці: дослідження, проблеми, перспективи (МН-2024)», Вінниця, 2023. [Електронний ресурс]. Режим доступу:

https://conferences.vntu.edu.ua/index.php/mn/mn2024/paper/viewFile/19491/16147

Діаграма класів [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://mmsa.kpi.ua/sites/default/files/disciplines/%D0%A0%D0%BE%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BA%D0%B0%20%D1%96%20%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC/didkovska_m_v_testing_lecture_5.pdf.

UML Sequence Diagram Tutorial [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.lucidchart.com/pages/uml-sequence-diagram.

UML Sequence Diagram Tutorial [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.lucidchart.com/pages/uml-sequence-diagram.

State Machine Diagram Tutorial [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.lucidchart.com/pages/uml-state-machine-diagram.

References

Tsvyetkova YU.V., Storozhuk A.S., Borysyuk O.O., Silahin , «Rozrobka saytu startapiv «Sikorsky challenge»:proektuvannya ta dyzayn saytu» v Materialy konferentsiyi fakulʹtetu intelektualʹnykh informatsiynykh tekhnolohiy ta avtomatyzatsiyi (FIITA-2022)», Vinnytsya, 2022. [Elektronnyy resurs]. Rezhym dostupu: https://conferences.vntu.edu.ua/index.php/all-fksa/all-fksa-2022/paper/view/15233/12833 Data zvernennya: Cherv. 2022

A. S. Storozhuk, O. O. Borysyuk, A. V. Silahin «Rozrobka plahina u CMS WordPress dlya upravlinnya reklamoyu na web-resursi», Materialy konferentsiyi «Molodʹ v nautsi: doslidzhennya, problemy, perspektyvy (MN-2024)», Vinnytsya, 2023. [Elektronnyy resurs]. Rezhym dostupu: https://conferences.vntu.edu.ua/index.php/mn/mn2024/paper/viewFile/19491/16147 Data zvernennya: Hrudenʹ 2023

Diahrama klasiv [Elektronnyy resurs] – Rezhym dostupu do resursu: http://mmsa.kpi.ua/sites/default/files/disciplines/%D0%A0%D0%BE%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BA%D0%B0%20%D1%96%20%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC/didkovska_m_v_testing_lecture_5.pdf.

UML Sequence Diagram Tutorial [Elektronnyy resurs] – Rezhym dostupu do resursu: https://www.lucidchart.com/pages/uml-sequence-diagram.

UML Sequence Diagram Tutorial [Elektronnyy resurs] – Rezhym dostupu do resursu: https://www.lucidchart.com/pages/uml-sequence-diagram.

State Machine Diagram Tutorial [Elektronnyy resurs] – Rezhym dostupu do resursu: https://www.lucidchart.com/pages/uml-state-machine-diagram

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 223

Опубліковано

2024-05-31

Як цитувати

[1]
О. . Борисюк, А. . Сторожук, О. . Сілагін, і Є. . Сілагін, «ПОКРАЩЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ СТВОРЕННЯ ВЕБ-РЕСУРСІВ», ІТКІ, вип. 59, вип. 1, с. 32–39, Трав 2024.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та теорія кодування

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.